Ammatillinen tukihenkilötoiminta

Palvelu sopii erilaisiin tarpeisiin esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, neuropsykiatrisista haasteista kärsiville henkilöille tai lastensuojelun jälkihuollon nuorille. Palvelu on asiakkaan kanssa yhdessä toteutettavaa tavoitteellista työskentelyä hänen omassa elinympäristössään.

Tukihenkilö on pääsääntöisesti sosiaalihuoltolain mukainen tai lastensuojelun avohuollon tukitoimi, mutta lapsella voi olla tukihenkilö myös sijaishuollossa. Tukihenkilötoiminta voidaan sijaishuollossa aloittaa myös kotiutumisen tueksi.

Tukihenkilöä käytetään lisäksi jälkihuoltonuorten tukena sijaishuollon päättymisen jälkeen. Nuoren kannalta on erityisen tärkeää, että hänellä on edes yksi hyvä aikuis- tai viranomaissuhde.

Asiakkaalle tehdään hänen tarpeidensa mukainen yksilöllinen suunnitelma, jonka mukaan toimimme.


Toimintaa ohjaavat lait ja säädökset


Tukihenkilötoiminta on laissa määritelty tukitoimi, jota voidaan tarjota sekä lastensuojelulain, että sosiaalihuoltolain kautta.

Tukihenkilö on asiakkaan tukena ja apuna erilaisissa arjen tapahtumissa ja tilanteissa. Tukihenkilö antaa asiakkaalle mahdollisuuden yhdessä työntekijän kanssa käsitellä elämässä vastaan tulevia asioita ja tukee elämän taidoissa. Työskentely sisältää luottamuksellisia ja avoimia keskusteluja asiakkaan elämään liittyen.

Tukihenkilötyössä keskeistä on luoda luottamuksellinen ja toimiva työskentelysuhde tuettavan ja tukihenkilön välille. Tukihenkilö on vaitiolo- ja salassapitovelvollinen ja velvollisuus jatkuu asiakassuhteen päättymisen jälkeen.

Ammatillisen tukihenkilön on voinut vuodesta 2015 alkaen saada lastensuojelulain lisäksi myös sosiaalihuoltolain kautta. Sosiaalihuoltolain mukainen asiakkuus on lastensuojelun asiakkuutta kevyempi tukitoimi,  jota tarjotaan lastensuojelua varhaisemmassa vaiheessa. (Sosiaalihuoltolaki 2014/1301)

Lastensuojelun on edistettävä lapsen suotuisaa kehitystä ja hyvinvointia. Lastensuojelun on tuettava vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa. Lastensuojelun on pyrittävä ehkäisemään lapsen ja perheen ongelmia, sekä puuttumaan riittävän varhain havaittuihin ongelmiin. Lastensuojelun tarvetta arvioitaessa ja lastensuojelua toteutettaessa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Lastensuojelussa on toimittava mahdollisimman hienovaraisesti ja käytettävä ensisijaisesti avohuollon tukitoimia, jollei lapsen etu muuta vaadi. (Lastensuojelulaki 417/2007)


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita